Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Egy anyuka, aki menővé tette a hallássérült gyerekek hétköznapjait!

2016.07.04. 09:05 Bohusek

Bár szerintem a siketség már önmagában sem tartalmaz semmi takargatnivalót, egy kisgyerek esetében, aki nem akar különbözni a társaitól, minden ötlet jól jön, ami a kényelmet és magabiztosságot szolgálja. A CI (cochleáris implantáció) jelerősítője, mely a hallókészülékekhez hasonlóan a fül mögött, valamint a koponyán helyezkedik el sosem nézett még ki menőbben!

sik.jpg

A CI-vel kapcsolatban jelen esetben nem szeretnénk állást foglalni, legyen mindenki egyéni döntése, belevág-e az implantációba, vagy sem. Szülők esetén nyilván még összetettebb a kérdés, hiszen más helyett kell meghozniuk a döntést. Épp ezért érintettként érdemes alaposan körbejárni a témát, az orvosok véleménye mellett pedig minél több nézőpontot és tapasztalatot meghallgatni. 

Ami biztos: ha már valaki az implantátum mellett dönt - a CI-ről bővebben itt olvasgathatunk -, annak külső részét akár fel is dobhatja! Hát még akkor, ha a viselője apró, és sokszor az elég kemény gyerektársadalom kereszttüzébe kerül.

Sarah Ivermee átlagos anyuka. Kisfiánál három hónaposan észlelték, hogy egyik fülére nem hall. Bár Freddie-t sosem feszélyezte a készüléke, Sarah többször tapasztalta, hogy fia siket barátai kellemetlenül érzik magukat, amiért a fülükre helyezett készülék miatt eltérnek a kortársaktól.

sik1.jpg

Az egész, The Limping Chicken névre keresztelt őrület néhány virágos matricával kezdődött, mára azonban egyre izgalmasabb megoldásokkal rukkol elő az anyuka. A megrendeléseket szinte nem is bírja teljesíteni, Freddie készülékére azonban mindig jut idő, így akár havonta új dizájnnal mehet iskolába, az osztálytársak nem kis irigységére.

A látványos és persze übercuki megoldásoknak köszönhetően jó eséllyel a halló gyerekek is másképp állnak a siketség, hallássérülés témájához: bátrabban kérdeznek, érdeklődőbbek lesznek. Úgyhogy a kezdeményezésnek erősen kijár a taps!

Egy kis megjegyzés: Ma, amikor minden szülő német és angol oviba íratja a gyerekét, teljesen természetesnek tűnik a kétnyelvűségre való szoktatás. A siket jelnyelv elsajátítása  - akár halló gyerekek számára is! - minden esetben gazdagítani fogja annak ismerőjét. Elsősorban szülőként a "vagy-vagy" helyett válasszuk az "és" fogalmát, nyitva hagyva a lehetőségeket az utódnak. Mert a több néha tényleg több!

Forrás: The Limping Chicken

Szólj hozzá!

Címkék: design egészség

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr688861492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása